Bemutatkozás

„Élni jó Dél-Zalában”

Az Innovatív Dél Zala Leader Helyi Akciócsoport területe 630,47 km2, lakóinak száma 25.358 fő. Az akciócsoport területén az átlagos népsűrűség 40,22 fő/km2 szemben a Zala megyei 75,1 fő /km2-es (2011 népszámlálási adat) népsűrűséggel.

A helyi akciócsoport 41 települést foglal magába a nagykanizsai és a zalakarosi kistérség területéről. Településszerkezetére jellemző, hogy területén 24  település 500 fő alatti, és egy város is található (Zalakaros). Általános tendencia, hogy a települések népességnagyság alapján “zsugorodnak”.

A Helyi Akciócsoport területe teljes egészében a Zalai-dombság területén található. Meghatározó a magas erdősültség. A területet É-D csapásirányú párhuzamos völgyek tagolják. A térség területén a Principális-csatorna és a Zala – Somogy – határárok völgye fekszik, meghatározva a települések vízrajzát. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik a térség területére is eső Kis-Balaton, valamint a Mura-menti Tájvédelmi Körzet, ill. a Zalakomári Madárrezervátum tartozik a természetvédelmi területek közé.

A térség földrajzi elhelyezkedéséből és történelmi múltjából következik, hogy az utak és a kultúrák találkozása mentén fekszik, és az itt élők mindig vendégszerető emberek voltak, akik készek voltak a folyamatos megújulásra. Az Akciócsoport területén élők életvitelét, életmódját alapvetően meghatározza a nyitottság, a térség egészére jellemző magas erdősültség, a Mura – menti és a Kis – Balaton melletti falvak életét pedig alapvetően a víz határozza meg. Már több éve hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülnek különböző gasztronómiai fesztiválok (Bor – és Dödölle fesztivál, Rétes fesztivál stb.), amelyek a térség megismertetését és a térségi identitás kialakulását segítik elő.

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület az a szervezet, amely az Európai Unió vidékfejlesztési iránymutatásai alapján a térségben működő szervezetek (önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek) segítségével megfogalmazta a Helyi Stratégiáját. E stratégia segítségével jelentős források hívhatók le az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2013-ig.

2016. májusában elfogadásra került a Helyi Fejlesztési Stratégia, mely tartalmazza a 2020-ig tartó időszak fejlesztési irányokat.

Az egyesület több mint 130 tagból áll, civil, önkormányzati és vállalkozó szféra képvisleőiből. 

A Helyi Akciócsoporthoz tartozó települések: