Hírek

VP-3-4.2.1-15 Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban

A pályázati felhívás részletesen megtekinthető az alábbi linken:
https://www.palyazat.gov.hu/node/57211

A Felhívás indokoltsága és célja
A Felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a gazdálkodók számára olyan fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához. A Felhívás további célja az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával. Különös hangsúlyt kapnak a magasabb minőségű, speciális igényeket kielégítő termékek előállítására irányuló, valamint az erőforrás-hatékonyságot elősegítő beruházások.
A Felhívás feltételeinek kialakítása során az egyes szakágazatok speciális fejlesztési igényei és lehetőségei figyelembe lettek véve. A Felhívás keretében csak olyan fejlesztések támogatására van lehetőség, melyek összhangban vannak Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájával, valamint az egyes szakágazati stratégiákkal. Jelen konstrukció keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek.

Támogatást igénylők köre
Jelen Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be az alábbi feltételeket teljesítő támogatást igénylők.
1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:
a. az utolsó teljes lezárt üzleti évi – vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évi -, árbevételéneklegalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik;
b. tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul.

2. Mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás abban az esetben
jogosult a támogatásra, amennyiben:

a. utolsó teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik;
b. tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul;
c. a támogatott tevékenységgel kizárólag Annex I. terméket állít elő.

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség.

3. Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás
keretében is van lehetőség.

Kollektív projektnek minősül a legalább öt – jogilag és gazdaságilag egymástól független – kedvezményezett által közösen végrehajtott projekt (konzorcium). Kollektív projektnek minősül továbbá a termelői csoport, a termelői értékesítő szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.
Konzorciumnak a 272/2014 Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés 19. pontjának, valamint az 59. §-nak megfelelő olyan együttműködés minősül, amelynek legalább öt tagja van. A konzorcium tagjai nem lehetnek egymásnak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozói, illetve nem lehetnek egymásnak partner, ill. kapcsolódó vállalkozásai.
A konzorciumban történő projekt megvalósításának feltételei:
a) A konzorcium összes tagja a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerinti ügyfél-azonosítóval kell, hogy rendelkezzen.
b) Konzorcium esetén a tagoknak külön-külön meg kell felelniük a rájuk vonatkozó feltételeknek, tehát mezőgazdasági termelő esetében a 4.1.1., mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás esetében a 4.1.2. pontban előírt feltételeknek. Amennyiben egy konzorcium akár csak egyetlen tagja mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro-és kisvállalkozás, úgy a konzorcium csak Annex terméket állíthat elő.

A támogatás mértéke, összege
a) Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni beruházás esetén maximum 500 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 milliárd Ft.
b) A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban (A Továbbiakban: KMR-en belül) az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (a továbbiakban: KMR-en kívül) az összes elszámolható költség 50%-a.

További részletek itt tekinthetők meg! (Széchenyi 2020)

 

 

Vélemény, hozzászólás?