Hírek

Tájékoztatás!

Előzetes tájékoztatás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló rendelet megjelenéséről

A Z E M V A T Á R S F I N A N S Z Í R O Z Á S Ú I N T É Z K E D É S E K
 I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K A
282 /2013 . ( X . /16 . )
K Ö Z L E M É N Y E 
 
A Darányi Ignác Terv keretében működő Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (DIT ÚMVP) III. tengelyén belül a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére irányuló intézkedés (a továbbiakban: alapszolgáltatások jogcím) újranyitása várható idén. A benyújtási időszak kezdete 2013. november eleje. Az alapszolgáltatások jogcím esetében elektronikus benyújtás lesz.

Az alapszolgáltatások jogcím esetében az ügyfélkörbe tartoznak a települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek (egyesületek,
alapítványok, például polgárőr egyesületek) és egyházi jogi személyek. A rendelet mellékletét képezi a jogosult településeket tartalmazó településlista. Az ügyfélnek székhellyel vagy telephellyel kell rendelkezni azon a településlistában található településen, amelyen a fejlesztést meg kívánja valósítani.

A rendelet alapján négy célterület kerül megnyitásra. Az első célterület keretében támogatás vehető igénybe új és már meglévő falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, a
második célterület keretében egyéb szociális, bűnmegelőzési és közösségi szolgáltatások fejlesztéséhez. A harmadik célterület esetében többfunkciós szolgáltató központ (például művelődési ház fejlesztésére) kialakítására, fejlesztésére, míg a negyedik célterület keretében hatósági engedéllyel működő állatmenhelyek fejlesztése támogatható.

A támogatható tevékenységek a következők többek között: új gépjárműbeszerzés, épületfelújítás, korszerűsítés, bővítés és az ezekhez kapcsolódó eszközbeszerzés.
Eszközbeszerzés önállóan is támogatható.

A maximálisan igényelhető támogatás összege ügyfelenként az első két célterület esetében: 3,5 millió forint (személygépjármű), 5 millió forint (terepjáró), 10 millió forint (mikrobusz); a harmadik célterület esetében 25 millió forint, amennyiben az ügyfél kizárólag a kötelező szolgáltatásokat vállalja (a lakosság információhoz való hozzájutásának elősegítése és MNVH tájékoztatás nyújtása, közművelődési programok szervezése és lebonyolítása, közösségi  programok szervezése és lebonyolítása, ingyenes internet hozzáférés biztosítása), ha ezen felül könyvtári szolgáltatást is ellát, akkor 30 millió forint; a negyedik célterület esetében legfeljebb 25 millió forint.

A támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 100 százaléka.

Vélemény, hozzászólás?