Site

ROMACT program

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság elindította 2013. végén a ROMACT programot mely egy közös kezdeményezés célja, hogy segítse a polgármesterek és az önkormányzati hatóságok együttműködését a helyi roma közösségek politikák kialakításában és az állami szolgáltatások elérését.

ROMACT végrehajtása jelenleg 6 országban van folyamatban: Bulgária, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Csehország.
Az Európai Bizottság és az Európa Tanács ROMACT Programja második fázisához érve új partner településeket keres Magyarországon a program céljainak megvalósításához.

A ROMACT program a Roma lakosság életkörülményein változtatni akaró önkormányzatoknak szakmai segítséget nyújt ahhoz, hogy a 2014-20 közötti időszak EU forrásait hatékonyan tudják felhasználni a mélyszegénység legnagyobb gondjainak megoldásához.

A program mintegy 20 hónapos időszakban nyújt támogatást a helyi önkormányzatoknak illetve térségi együttműködéseknek. Forrást és szakembert bocsát rendelkezésre ahhoz, hogy a célcsoport tagjait fel lehessen készíteni a később megvalósuló projektekre, azok hatékonysága, elfogadottsága érdekében. Illetve ahol, és ahogyan helyben szükséges, tréningek illetve a helyzetfeltáró munka költségeit is biztosítja.

A ROMACT program abban is segíteni kíván, hogy folyamatosan konzultálva és tájékoztatva a kormányzati döntéshozókat segítsen a helyiek és a döntéshozók partnerségének kialakításában, illetve lehetőséget ad nemzetközi együttműködésekre is.
A program honlapja http://www.coe-romact.org/.

Fontos tudni, hogy a ROMACT program helyi partnerének kiválasztási kritériuma az, hogy legkevesebb 6-7000, optimálisan legalább 10000 lakosú településen, illetve legalább összesen ennyi lakosú vidéki térségben induljanak a helyi programok.

11 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?