Hírek

„Csalogató vidék” turisztikai konferencia

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület 2010. május 26-án (szerda) „Csalogató vidék” címmel turisztikai konferenciát szervezett a Zalakomári Művelődési Házban. A rendezvény célja, hogy az előadók felhívják a figyelmet a vidéki térségek, kistelepülések idegenforgalmi fejlesztésének lehetőségeire.

A szakmai találkozón az egyesület elnöke, Ódor László, illetve Varga Miklós, a házigazda település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.
Kövecses János az FVM Vidékfejlesztési Főosztály képviselője és a vidékfejlesztési irodák nyugat-dunántúli régiós koordinátora az ÚMVP program eddigi turisztikai eredményeiről beszélt, valamint hogy mennyire fontos a turizmus szerepe a vidékfejlesztésbe.
Pataki Éva a Kelet-Stájerország Idegenforgalmi Hivatal vezetője a régió turizmusáról, az „Almaút” szervezeti felépítéséről és tevékenységeiről tartott előadást. Mint elmondta civil turisztikai szövetségek irányítják a régió turizmusát, ezek között van 5 települést, de 18 települést összefogó szerveződés is. Sok múlik az együttműködéseken.
A falusi vendéglátás helyzetére, elsősorban Magyarországon belül is Zala megye helyzetére világított rá Nagyné Kovács Katalin a FATOSZ alelnöke. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok sajnos nem kedveznek a falusi vendéglátásnak, ezen a szövetség próbál segíteni, s a kormányzat felé közvetíteni a szakmai érveket.
Fehérvölgyi Beáta a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi adjunktusa marketing feladatokat és lehetőségeket mutatott be arról hogyan lesz Dél-Zala csalogató?
Kiss László a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja a Dél-Zalai természetjárás lehetőségeit mutatta be a közönségnek.
Kovács Tünde a Mura és Kerka menti turisztikai fejlesztésekről beszélt. Több sikeres pályázat eredményeként jelentős desztináció fejlesztések történtek Lenti térségében. Ezen fejlesztéseket Lenti Város Önkormányzata, a kistérségi társulás és civil szervezetek vállalták magukra. Türelem és kitartás kell az ilyen fejlesztésekhez, mert 4-5 év munkája hozza meg csak a látványos eredményeket.
Hajdú Gézáné a magánszállásadók lehetőségeit, valamint ötleteit osztotta meg a hallgatókkal a falusi szálláshely korszerűsítéséről.
Az előadókat Bali Veronika a Nagykanizsai Tourinform iroda vezetője zárta a Pannonhát Egyesületről szóló kiselőadásával.
A „Csalogató vidék” konferenciát buszos kirándulás zárta, ahol a Kis-Balaton nevezetességeit lehetett megnézni, a Bivaly-rezervátumot és a Diás-szigetet. Élményekben gazdagon és ötletekkel felvértezve térhettek haza a résztvevők a programról.

 

Vélemény, hozzászólás?