2014. április 26-án, a zalamerenyei Közösségi Ház udvarán került megrendezésre a „György napi tej,- és sajtseregszemle”. A rendezvény kidobolását követően katolikus mise következett a templomban. Ezt követően sokan nézelődtek és vásároltak a tejtermékektől és húsféleségektől roskadozó standoknál, ahol az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület termelői értékesítettek. A rendezvényen népszerűsítésre került az „Ízkínáló” Zalai és stájer házias ételek szakácskönyve”, amely a térség gasztronómiai sajátosságait helyezi középpontba. A kiadványból néhány fogás lefőzésre is került a rendezvényen, melyeket a kulináris élmények kedvelői a rendezvénysátorban megkóstolhattak. Az egészséges életmód részeként egészségsátor állt a vendégek rendelkezésére. A családi rendezvényen természetesen a gyerekek sem unatkoztak: játszóház, mese- és foglalkoztatósarok, valamint bocisimogatás szerzett a kicsiknek örömteli pillanatokat. A rendezvény hangulatát a kulturális csoportok produkciói - népdalcsokrok, könnyűzenei műsor, salsa - tették színesebbé.

2014. március 29., szombat 00:00

Bormustra – Nagyrada – 2014. március 29.

Írta:

2014. március 29-én Nagyradán a „Bormustra” rendezvény várta a borkedvelőket. Az esemény a Dél-Zalai Hegyközség borversenyével párhuzamosan zajlódott. A Bormustra helyszínén az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén élő termelők standjainál lehetőség nyílt a borkorcsolyaként közkedvelt, kiváló ízesítésű házi sajtok, füstölt húsok, továbbá a pikáns ízű borlekvár megkóstolására, megvételére. A kínálatból természetesen a páratlan minőségű termelői borok sem hiányozhattak. A kézműves termékek szerelmesei boroskancsót, borosüveg-ruhát, kovácsoltvasból készült borosüveg tartót vásárolhattak. A rendezvényt a térség kulturális csoportjainak színes előadásai; táncos bemutatók, dalcsokrok színesítették. A nemes nedű szerelmesei a bortermesztés hagyományairól, valamint a borszentekről hallhattak érdekfeszítő előadást bordalfelvezetéssel. A helyi termékek kóstolóján ízletes borkorcsolyákat kóstolhattak meg a vendégek. A borverseny eredményhirdetését követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt a megmérettetésben résztvevő nemes nedűk megízlelésére is.

2014. március 22., szombat 00:00

Kofaavató – Zalakaros – 2014. március 22.

Írta:

2014. március 22-én ünnepélyesen megnyitotta kapuját a Zalakarosi termelői piac. A Kofaavató rendezvényt egy kisbíró kidobolással népszerűsítette a korai órákban. A piac 19 standján az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület termelői mutatták be termékeiket. Széles választék - savanyúság, lekvár, szörp, sajt, pesto, füstölt hús és még megannyi ízletes csemege - várta a kóstolókat, vásárlókat. A kézműves termékek iránt érdeklődőket is bőséges kínálat fogadta: fatálak, kézműves,- és kovácsoltvas termékek, horgolt díszek, kötött kiegészítők és hímzett terítők színesítették a kínálati palettát. A folyamatos utcatéri produkciók - citerával,- és harmónikával kísért népdalcsokrok, táncos műsorok, valamint a kovácsolás művészetének bemutatása - biztosították az állandó vendégforgatagot. A piac területének megáldását követően megtörtént a kofák avatása: a termelők átvették oklevelüket valamint az egységes megjelenést biztosító pólót, miközben személyre szabottan ismertették a kofák tevékenységét és a náluk megvásárolható termékek listáját. A rendezvény végén kihirdették a közönség,- valamint a szakmai zsűri által megválasztott legszebb piaci stand nyerteseit.

A galamboki község plébániájának udvarán került megrendezésre 2013. október 12-én a 6. Gesztenyés nap. A rendezvényen egész napos kirakodóvásár keretében az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén élő helyi termelők kínálták termékeiket. Levendulaszörp, tökmagolaj, méz, méhviasz figurák, valamint fazekas termékek színesítették a kínálatot. A gesztenyeünnep elmaradhatatlan elemeként nem volt hiány gesztenyés ételekből: gesztenyemassza, gesztenyés kifli,- és tekercs, valamint sült gesztenye várta a vendégeket. A LEADER sátorban helyi gesztenyemasszából készült gesztenyés sütemények és gesztenyegolyók kóstolója csalogatta az eseményen résztvevő édesszájúakat. Az eseményen a térség helyi kulturális csoportjai gondoskodtak a jó hangulatról. A Gesztenyeünnep a Zalakarosi Fúvósok invitálására közös nótázással zárult.

2013. szeptember 7-én és 8-án az egészséges táplálkozást és a helyi ételeket előnyben részesítők egy nem mindennapos eseményen vehettek részt, a zalakarosi rendezvénytéren: a Térségi Helyi Termék Szemlén. Az esemény mindkét napján az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén élő helyi termelők kínálták a friss, zamatos zöldségeiket és gyümölcseiket, de a kecske és tehéntejből készült különböző ízesítésű sajtok, továbbá az ízletes pogácsák és lángosok is színesítették sem hiányozhattak a termékpalettáról. A helyi ételek különleges választékát a rendezvény külföldi vendégei is megízlelhették, akik számára sok étel újszerű volt. A vásárláshoz és a zamatos, ízletes étkek elfogyasztásához a jókedvet a helyi és térségi zenés,- tánc,- és énekcsoportok garantálták. 

A 14. alkalommal megrendezésre került Keresztúrok találkozójának keretében zajlott a Nemzetiségi Gasztro Show Murakeresztúron. 2013. augusztus 09-én a magyar és horvát népi ételeké, valamint a helyi kulturális csoportoké volt a főszerep. Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a dél-zalai helyi ételeket mutatta be a LEADER sátorban, ahol a vendégek megízlelhették a helyi termelők kiváló termékeit, mint például a kecskesajtot, a házi lekvárat, és a házi szörpöt. Ínycsiklandozó házikészítésű ételek csalogatták illatukkal a vendégeket, úgy mint a dél-zalai prósza és a törött bab, ami sokak számára eddig ismeretlen étek volt. Természetesen az Egyesület területén élő helyi termelők kézműves termékei sem hiányozhattak a kínálatból: gyöngyfűzéses termékek, fatálak színes választéka várta az érdeklődőket. Az ételkóstolót magyar és horvát művészeti csoportok hangulatos tánc, - és énekműsorai tették felejthetetlenné.